Säilyvätkö Kuuban terveydenhuollon saavutukset?

01.04.2022
Kuubassa on väkilukuun suhteutettuna eniten lääkäreitä maailmassa.
Kuubassa on väkilukuun suhteutettuna eniten lääkäreitä maailmassa.

Kuuban terveydenhuoltojärjestelmä nostettiin aikanaan malliksi muille kehittyville maille, mutta nyt lääkärit pelkäävät saavutusten murenevan lopullisesti.


"Kuuban julkinen terveydenhuoltojärjestelmä on ennennäkemättömässä kriisissä", sanoo tilanteesta huolissaan oleva lääkäri. "Ainoa hyvä uutinen on viime aikoina ollut covid-rokotteet, jotka näyttävät saaneen aikaan hyvää tulosta."

Kuuba on rokottanut väestönsä itse kehittämillään rokotteilla, jotka se kehitti tietäen, ettei maa pystyisi kauppasaarron vuoksi saamaan Pfizerin ja Modernan rokotteita. Kuuba lähti tyhjästä, mutta nousi nopeasti rokotustahdissa maailman kärkeen. Alkuvuodesta raportoitiin, että Kuuba rokottaa jo kaksivuotiaita lapsia.

Lääketuotannon budjetti puolittui

Omien rokotteiden kehittämisellä ja valmistamisella on ollut ikävä sivuvaikutus: sen vuoksi Kuuballa ei ole ollut rahaa hankkia raaka-aineita peruslääkkeiden tuotantoon. Kommunistipuolueen virallinen lehti Granma kertoi alkuvuodesta, että viime vuonna puolet lääkkeiden raaka-aineiden hankkimiseen käytössä olleesta budjetista käytettiin koronarokotteiden kehittämiseen ja tuottamiseen.

"Olemme joutuneet käyttämään merkittävän osan resursseista pandemian torjuntaan, ja peruslääkkeiden raaka-aineiden hankintaan tarvittavasta rahoituksesta oli saatavilla vain 50 %", kertoo lääkkeitä tuottavan BioFarmaCuba-yrityksen johtaja Eduardo Martínez Díaz Granman haastattelussa.

"Vuonna 2021 vaikea lääkepula paheni, sekä BioCubaFarman tuottamien että terveysministeriön maahantuomien lääkkeiden pula, joka jatkuu edelleen."

Martínez Díazin mukaan lääkepulaan ei ole näkyvissä helpotusta kevään aikana, mutta hän vakuuttaa BioFarmaCuballa olevan suunnitelmia tilanteen parantamiseksi. Kuuba kärsii kuitenkin kroonisesta valuuttapulasta. Turismi loppui koronapandemian alettua kuin seinään. 

Matkailijoiden katoaminen on aivan konkreettisesti tyhjentänyt valtion kassan: maalla ei ole ulkomaanvaluuttaa, jolla ostaa lääkkeitä ja ruokaa. Nikkelin ja sokerin tuotanto on ollut lähes pysähdyksissä. Epäonnistunut yritys uudistaa taloutta ja päästä eroon kahden valuutan järjestelmästä on saanut aikaan ennen näkemättömän inflaation, joka on romahduttanut kansalaisten ostovoiman.

Kaikkea vaikeuttaa kiristynyt kauppasaarto ja talouspakotteet, jotka hankaloittavat merkittävästi Kuuban lääkeostoja. Pakotteiden seurauksena myös ulkomailla asuvien kuubalaisten rahalähetykset saarelle ovat vähentyneet dramaattisesti. Joe Bidenin hallitus ei ole helpottanut Donald Trumpin asettamia uusia pakotteita YK:n ja kansainvälisen yhteisön vaatimuksista huolimatta - ja tuskin helpottaakaan ainakaan lähiaikoina, sillä Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteita hiertävät vanhojen ongelmien lisäksi heinäkuussa 2021 Kuubassa nähdyt mielenosoitukset ja niistä langetetut vankeustuomiot sekä Ukrainan sota, jossa Kuuba on osoittanut ymmärtämystä Venäjän päämäärille.

Kauppasaarron vaikutuksia koronapandemian aikana

Yhdysvallat esti Alibaba Foundation Kuuballe lahjoitettamien hengityskoneiden, suojavarusteiden, koronatestien ja lääketieteellisten tarvikkeiden pääsyn kuubalaisiin sairaaloihin.

Kuubalaisen lääkkeitä valmistavan BioFarmaCuba-yhtiön tuotanto keskeytyi kun Yhdysvallat esti Havannan satamassa jo olevien, lääkkeiden raaka-aineita sisältävien konttien pääsyn maihin.

Kuuba on aiemmin ostanut tehohoidossa käytettäviä hengityskoneita IMT Medical ja Autronic -yrityksiltä, mutta kun yhdysvaltalainen Vyaire Medical Inc osti molemmat firmat, se ilmoitti lopettavansa kaupankäynnin Kuuban kanssa.

Koronan ja kauppasaarron lisäksi Kuuballa on yllin kyllin sisäisiä ongelmia. Kuuban terveysministeri myönsi viime vuonna, että lääkepulaan vaikuttavat myös "apteekkien toiminnan heikkeneminen, organisatoriset ja valvontaongelmat, rikollinen toiminta ja henkilöstöresurssien puute". Apteekin hyllyiltä puuttuvia lääkkeitä myydään mustassa pörssissä tähtitieteellisin hinnoin, joihin köyhemmillä kuubalaisilla ei ole varaa.

Potilaat valittavat hoidon laadusta

Hammashoidon tilanne on myös kriittinen. Hoitoon pääsyä odottava kuubalainen perheenäiti kertoo, että hänen kotikunnassaan hampaita ei voida paikata, koska paikkausaineita ei ole lainkaan - edes amalgaamia, jota on ennen ollut saatavilla. Hampaiden poistojakaan ei tehdä, koska hammaslääkäreillä ei ole puudutusainetta. 

Jatkuva lääke- ja tarvikepula ahdistaa tavallisten kansalaisten lisäksi myös kuubalaisia lääkäreitä, joilta loppuvat keinot potilaiden hoitamiseen: "Lääkkeitä on todella vähän ja ne on jaettu huonosti. Edes peruslaboratoriotutkimuksia ei voida tehdä", kertoo tätä artikkelia varten haastateltu lääkäri.

Eräässä Las Tunasin maakunnassa sijaitsevassa sairaalassa työskentelevä lääkäri kertoo viime kuukausien ongelmista: potilaiden verensokeria ei ole voitu mitata, koska siihen tarvittavia liuskoja on sairaalassa ollut vain kaksi tai kolme kappaletta ja ne on varattu hätätilanteisiin. Henkilökunnalla ei ole aina helposti saatavilla kirurgisia käsineitä - käytetyt kertakäyttökäsineet steriloidaan ja käytetään uudelleen viisi, kuusi kertaa. 

Röntgenkuvia ei voida useinkaan ottaa materiaalipulan vuoksi ja ajoittain edes haavojen ompelu ei onnistu parhaalla mahdollisella tavalla. Kohdunkaulansyövän seulomiseksi tehtävät papakokeet on jouduttu välillä keskeyttämään kokonaan, koska testireagensseja tai mikroskoopin alus- ja peitinlaseja ei ole. Samasta syystä mm. syöpäsairauksien diagnostiikka takkuilee.

Monia terveydenhuollon ammattilaisia ahdistaa tilanne, jossa esimerkiksi suojavälineitä ei ole, mutta terveyskeskuksiin ja sairaaloihin on tehty tarkastuksia, joissa suojavälineiden käyttöä kontrolloidaan. Sakko suojavälineiden puuttumisesta rapsahtaa lääkärille tai hoitajalle, vaikka niitä ei olisi työnantaja tarjonnut, eikä niitä ole missään vapaasti ostettavissa. Myös potilaiden tekemät kantelut ja valitukset ovat lisääntyneet, kun hoidon taso on laskenut.

"Kurinpito- ja oikeusprosesseissa rangaistaan sairaanhoitajia ja lääkäreitä, vaikka perimmäinen syy on se, ettei käytössä ole resursseja diagnoosien tekemiseen ja potilaiden hyvään hoitoon. Byrokratiaa ja kontrollia on paljon, mutta samalla epäpätevää ja absurdia toimintaa."

Uudet luvut kertovat lapsi- ja äitiyskuolleisuuden nousseen dramaattisesti.
Uudet luvut kertovat lapsi- ja äitiyskuolleisuuden nousseen dramaattisesti.

Huolestuttavaa kehitystä

Maailman terveysjärjestö WHO nosti 1980-luvulla sosialistisen Kuuban julkisen terveydenhuoltojärjestelmän malliksi innoittamaan muita kehittyviä maita. Perhelääkärimalliin perustuva järjestelmä on saanut aikaan kiistattomia tuloksia: Kuuba on saavuttanut mm. Latinalaisen Amerikan pisimmän elinajanodotteen ja maan lapsikuolleisuus on ollut alhaisempi kuin Yhdysvalloissa. Kansallisen rokotusohjelman menestys on vaikuttanut positiivisesti väestön yleiseen terveydentilaan ja elämänlaatuun.

Lääkäri on huolissaan nykytilanteen vaikutuksista näihin saavutuksiin: "Pelkään, että kaikki ne terveysindikaattorit, joissa Kuuballa on ollut hyvät asemat, putoavat rajusti ja sairaudet ja terveysongelmat lisääntyvät."

Kuuban terveysministeriön julkistamat tilastot ovat osaltaan lisänneet huolta järjestelmän tulevaisuudesta. Vuonna 2021 lapsikuolleisuus nousi 7,6:een tuhatta elävänä syntynyttä kohti. Lapsikuolleisuuden kasvu oli vuoden aikana 55 prosenttia ja kolmen vuoden takaisiin lukuihin verrattuna nousua on yli 90 %. Äitiyskuolleisuusluvut oli korkeammat kuin kertaakaan sitten vuoden 1987, jolloin tilastojen julkaiseminen Kuubassa aloitettiin.

Koronapandemian voittamisessa auttaneita Kuuban lääkäreitä kiitettiin seinämaalauksilla Italiassa.
Koronapandemian voittamisessa auttaneita Kuuban lääkäreitä kiitettiin seinämaalauksilla Italiassa.

Eniten lääkäreitä maailmassa

Kaikista ongelmistaan huolimatta Kuuba on tunnettu maana, jossa on väkilukuun suhteutettuna eniten lääkäreitä maailmassa. Esimerkiksi Suomeen verrattuna Kuubassa on kaksinkertainen määrä lääkäreitä: Kuubassa 8,2 lääkäriä tuhatta asukasta kohti, Suomessa 3,8. 

Suuri joukko lääkäreitä työskentelee ulkomailla Kuuban valtion tekemien yhteistyösopimuksien perusteella. Lääkärivienti on ollut Kuuballe tärkeä tulonlähde tällä vuosituhannella, mutta lääkäriapua tarjotaan yhä myös ilmaiseksi. Koronapandemian aikana Kuuba on tarjonnut maksutta terveydenhuoltoapua lukuisiin maihin Italiaa myöten.

Kuubassa panostaminen lääkärien ulkomaankomennuksiin on merkinnyt supistuksia perustasolla, mutta ei niin dramaattisessa määrin kuin osa kriitikoista väittää. Perhelääkärin vastuulla on nykyisin 1000-1500 asukasta, kun aiemmin väestövastuu koostui 600-1000 asukkaasta. 

Suurempi haaste Kuuban lääkärikattavuudelle on lääkärien kiihtyvä maastamuutto. Valtio on yrittänyt tukkia vuotoa asettamalla lääkäreille ja erikoistumisvaiheessa oleville opiskelijoille maastapoistumiskiellon, mutta se on osaltaan johtanut tilanteeseen, jossa suuret määrät lääkäreitä hakee vapautusta terveydenhuollon ammatissa toimimisesta ja muuttaa vapautuksen saatuaan ulkomaille paremman palkan ja helpomman työn perässä.

Kuubassa nostettiin lääkärien palkkoja huomattavasti joitakin vuosia sitten, mikä otettiin myönteisesti vastaan lääkärien parissa. Nyt kun inflaatio on tehnyt palkankorotukset tyhjiksi, on Kuuban hallituksella suuria haasteita ratkottavana, jos se haluaa pitää kiinni kouluttamastaan terveydenhuollon henkilökunnasta ja saada terveyspalvelut toimimaan paremmin koronapandemian väistyessä.

Teksti: Tomi Kuhanen