Quisicuaba-yhteisöprojekti auttaa katujen asukkaita Havannassa

07.09.2024
Koronapandemian jälkeen avuntarve on kasvanut. Quisicuaba-keskus tarjoaa päivittäin ateriat yli neljälle tuhannelle ihmiselle - kiitos hiljattain laajennettujen keittiötilojen.
Koronapandemian jälkeen avuntarve on kasvanut. Quisicuaba-keskus tarjoaa päivittäin ateriat yli neljälle tuhannelle ihmiselle - kiitos hiljattain laajennettujen keittiötilojen.

Yhteisökeskus jakaa Centro Habanassa ruoka-annoksia päivittäin neljälle tuhannelle haavoittuvassa asemassa olevalle, kaduilla asuvalle ja muuten avun tarpeessa olevalle. Samalla projekti vaalii kulttuuriperintöä ja alueen afrikkalaisia juuria.

Huhtikuussa 2024 Suomi-Kuuba-seuran solidaarisuusprikaatilaisilla oli mahdollisuus tutustua Cabildo Quisicuaba -yhteisöprojektiin Havannassa. Quisicuaba-projektin päämajassa Centro Habanan alueella meidät otti vastaan Gladys Ayllón, takavuosina monet kerrat Suomessa vieraillut vanha ystävämme. Hän toimii nykyisin Quisicuaban kansainvälisten suhteiden vastaavana.

Quisicuaba on oikeastaan paljon enemmän kuin yksittäinen yhteisöprojekti. Se on samaan aikaan uskonnollinen yhteisö, museo ja sosiaalialan järjestö, jolla on kymmeniä sosiaalisia hankkeita.

Yhteisöprojektin keskeinen paikka on upeassa vanhassa siirtomaa-ajan talossa Maloja-kadulla. Gladys Ayllón kertoo, että yhteisöprojektin perustaja ja johtaja Enrique Alemán luovutti talonsa hankkeen käyttöön ja vuonna 2015 Kuuban kulttuuriperintöneuvosto julisti talon museoksi.

Alemán on spiritistisen uskonnon keskeisiä hahmoja Kuubassa. Uskonto juontaa juurensa jo Kuuban alkuperäiskansojen käytäntöihin. Museon näyttelyhuoneissa onkin ihailtavana kattavat kokoelmat uskonnollista taidetta, mutta myös koriste-esineitä ja poliittiseen historiaan liittyvää esineistöä.

Samassa talossa toimii ammattikoulu ja luokkahuone, jossa järjestetään luentoja monille heikommassa asemassa olevalle ihmisryhmälle, mm. afrokuubalaisille naisille, yksinhuoltajaäideille, hiv-tartunnan saaneille, nuorille rikoksentekijöille, kodittomille, vanhuksille sekä LGBTIQ+-yhteisöille ja heidän perheilleen.

Projektissa kehitetään yhteisötyötä ja tuetaan mm. rikoksia tekevien nuorten sopeutumista yhteiskuntaan. Tärkeä osa toimintaa on rasismin vastustaminen sekä kulttuurien ja sukupolvien välinen vuoropuhelu. 

Projekti vaalii myös alueen kulttuuriperintöä ja levittää tietoa Los Sitiosin paikallishistoriasta. Quisicuba-nimi kertoo aluetta asuttaneista, Afrikasta tuoduista Kissi-kansaan kuuluneista orjista. jotka vapauduttuaan alkoivat asuttaa karibianmäntyjen (esp. cuaba) peittämää aluetta.

Gladys Ayllón toimii Quisicuaba-yhteisöprojektin kansainvälisten suhteiden vastaavana. Lahjoituksia otetaan vastaan mm. monilta eurooppalaisilta avustus- ja solidaarisuusjärjestöiltä.
Gladys Ayllón toimii Quisicuaba-yhteisöprojektin kansainvälisten suhteiden vastaavana. Lahjoituksia otetaan vastaan mm. monilta eurooppalaisilta avustus- ja solidaarisuusjärjestöiltä.

Tuhansia aterioita kodittomille

Tänään Quisicuaba-keskuksen sydän on keittiö-kanttiini, jossa valmistetaan joka päivä kolme ilmaista ateriaa alueen köyhimmille ja heikoimmassa asemassa oleville ihmisille. Gladys Ayllón kertoo, että koronapandemian jälkeen avuntarvitsijoiden määrä on kasvanut nopeasti. Tällä hetkellä ruoka-apua jaetaan joka päivä yli neljälle tuhannelle ihmiselle. Keittiöllä työskentelee työlleen omistuneita työntekijöitä, mutta myös vapaaehtoisia.

Ruoka-avun saajista suuri osa on kaduilla asuvia kodittomia, mutta ruokaa toimitetaan myös kotiinkuljetuksena esim. haavoittuvassa asemassa oleville vanhuksille. Terveysministeriön luvalla Quisicuaba-keskus toimii myös lääkeavun jakajana ja saa vastaanottaa ulkomailta tulevia lääkelahjoituksia.

Gladys Ayllón pohtii, että seuraavaksi ruoka-apua saaville kodittomille olisi hyvä saada suihkut, joissa he voisivat käydä peseytymässä aterioiden haun yhteydessä. Moni hyvä asia on kiinni siitä, saadanko lahjoituksia ulkomailta.

Toiminta laajentuu maaseudulle

Joka lauantai Quisicuaba-keskuksen työntekijät käyvät vapaaehtoistyössä maaseudulla. Yhteisöprojekti on laajentunut San Antonio de los Bañosin kuntaan, jossa sen omilla tiluksilla kasvaa mm. banaaneja, bataatteja, kurpitsaa, papuja ja okraa.

Omin voimin raivatun tilan tuotteet ovat tärkeitä raaka-aineita päivittäin jaettaville tuhansille aterioille. Lisää viljelysmaata otetaan käyttöön sitä mukaa, kun se on käyttökelpoista. Alueelta raivataan pois haitallista aitalyhtyakaasiaa, joka Kuubassa tunnetaan nimellä marabú. Nopeasti leviävä vieraslaji kasvattaa paksua runkoa, jota voidaan käyttää hiilibrikettien valmistukseen ja sitä kautta ruuanlaittoon.

Quisicuaba-projektin tilukset sijaitsevat entisen maaseutukoulun ympäristössä. Projektin työn tuloksena myös vanhat koulutilat ovat tulossa hyötykäyttöön, sillä koulurakennuksissa tarjotaan tuettua asumista kadulla asuville ja hyvin haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille.

Tällä hetkellä jo nelisenkymmentä ihmistä asuu entisissä koulutiloissa, mutta tavoitteena on vähitellen luoda edellytykset asuttaa tiloihin jopa kahdeksansataa koditonta, joiden ruokahuolto turvataan Quisicuaban omilla viljelmillä.

Teksti ja kuvat: Tomi Kuhanen