Mitä Trumpin päätökset merkitsevät Kuuballe ja kuubalaisille?

26.01.2025
Kuubalaisten toiveet elämän edes vähäisestä helpottumisesta pakotteiden lieventämisen seurauksena jäivät lyhyiksi. Maata koettelee ennen näkemättömän syvä talouskriisi. (Kuva: Unsplash/Ricardo IV Tamayo)
Kuubalaisten toiveet elämän edes vähäisestä helpottumisesta pakotteiden lieventämisen seurauksena jäivät lyhyiksi. Maata koettelee ennen näkemättömän syvä talouskriisi. (Kuva: Unsplash/Ricardo IV Tamayo)

Yhdysvaltain uuden hallinnon linjaukset merkitsevät talousvaikeuksien jatkumista Kuubassa, mutta kylmää kyytiä voi olla luvassa myös maasta lähteneille.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti jo ensimmäisenä päivänään määräyksen, jolla kumottiin Kuuban poistaminen "terrorismia tukevien valtioiden luettelosta". Edellinen presidentti Joe Biden oli poistanut Kuuban luettelosta vain muutamaa päivää aikaisemmin.

Päätöksellään Trumpin hallinto alkaa toteuttaa lupaamaansa "maksimaalista painostusta" Kuubaa kohtaan. Kansainvälinen yhteisö on varsin yksimielinen, ettei Kuuba tue terrorismia. Kuuban poistamista terroristivaltioiden listalta ovat vaatineet niin Euroopan unioni kuin Latinalaisen Amerikan hallitukset.

Mutta mitä käytännön merkitystä Trumpin päätöksellä laittaa Kuuba takaisin terroristivaltioiden listalle on?

Laajoja talouspakotteita

Kuuluminen Yhdysvaltain ulkoministeriön ylläpitämälle terroristivaltioiden listalle syventää Kuuban nykyistä talouskriisiä. Terrorismin tukijoiksi nimettyihin maihin kohdistuu laajoja taloudellisia, rahoitukseen liittyviä ja diplomaattisia rajoituksia. Näitä ovat mm. taloudellisen avun keskeyttäminen, kansainvälisten luottojen estäminen ja ulkomaisten rahoitusmahdollisuuksien rajoittaminen.

"Koska Kuuba on terrorismin tukijavaltio, pankit ja rahoituslaitokset hylkäävät Kuubaan liittyvät rahansiirrot. Vaikka niille selitettäisiin, että ne ovat laillisia, ne kieltäytyvät tekemästä niitä", sanoo BBC:n haastattelema oikeustieteilijä Robert L. Muse.

Listalla olevat valtiot eivät voi saada lainoja Kansainväliseltä valuuttarahastolta ja monilta muilta kansainvälisiltä rahoitusinstituutioilta. Kuuban tapauksessa nämä rajoitteet tulevat entisten pakotteiden päälle, jotka aiheutuvat 1960-luvulta lähtien voimassa olleesta talous- ja kauppasaarrosta.

Kuuban talouden isäksi pakotteet osuvat myös ulkokuubalaisiin. Esimerkiksi monet Euroopassa asuvat kuubalaiset maahanmuuttajat ovat viime vuosina joutuneet ongelmiin pankkiasioita hoitaessaan, kun heidän pankkitilejään on yllättäen jäädytetty tai maksuliikenne tileiltä estetty.

Matkailua vaikeutetaan

Kuuba on syyttänyt terroristivaltioiden listalle kuulumista myös maan matkailuelinkeinon vaikeuksista. Sen jälkeen, kun Yhdysvallat sisällytti Kuuban mustalle listalleen Trumpin ensimmäisellä hallintokaudella vuonna 2021, Yhdysvallat alkoi kohdistaa matkustusrajoituksia paitsi Kuuban kansalaisiin, myös ulkomaalaisiin matkailijoihin.

Esimerkiksi EU-maiden kansalaiset menettävät ESTA-ohjelman mukaisen viisumivapauden Yhdysvaltoihin, jos he vierailevat Kuubassa tai muussa terrorismin tukijoiden luettelossa olevassa maassa. Sama koskee Euroopassa asuvia kuubalaisia – riippumatta siitä, ovatko he viime vuosina käyneet Kuubassa vai eivät.

Jos Trump ei olisi palauttanut Kuubaa luetteloon, voisivat eurooppalaiset matkustaa Kuubaan ilman pelkoa siitä, että heiltä vaaditaan tulevaisuudessa viisumi Yhdysvaltoihin matkustamista varten. Tämä voisi rohkaista ihmisiä matkustamaan Kuubaan.

Mitään tietoja siitä, kuinka paljon Kuuban matkailu on kärsinyt tästä syystä, ei ole. Se tiedetään, että turistien määrä on laskenut 4,2 miljoonasta matkailijasta vuonna 2019 alle 2,4 miljoonaan viime vuonna. Taustalla on kuitenkin paljon muitakin syitä, kuten koronapandemia, talouskriisi ja siitä johtuva vaikea energiatilanne, matkailupalvelujen laatu ja maan vetovoiman yleinen heikkeneminen.

Yhdysvaltoihin on päässyt viime vuosina Meksikon kautta satoja tuhansia maahanmuuttajia. Nyt monia uhkaa pikainen karkotus, vaikka he olisivat päässeet maahan laillisin keinoin. (Kuva: Unsplash/Barbara Zandoval)
Yhdysvaltoihin on päässyt viime vuosina Meksikon kautta satoja tuhansia maahanmuuttajia. Nyt monia uhkaa pikainen karkotus, vaikka he olisivat päässeet maahan laillisin keinoin. (Kuva: Unsplash/Barbara Zandoval)

Karkotukset voivat koskea myös kuubalaisia

Trumpin hallintokauden alku on tarjonnut huonoja uutisia myös tuhansille maastamuuttoa suunnitelleille kuubalaisille. Ensimmäisten toimenpiteiden joukossa Trump nimittäin lopetti Bidenin hallinnon maahanmuutto-ohjelmat, joiden turvin yli 250 000 kuubalaista on muuttanut Yhdysvaltoihin parin viime vuoden aikana.

Nämä ohjelmat ovat ns. parole eli "humanitaarinen ehdonalainen" ja CBP One -sovellus. Parole-ohjelmassa kuubalaiset ovat voineet päästä Yhdysvaltoihin maassa olevan, kustannuksista vastuun ottavan sponsorin tukemana. CBP One -sovellus puolestaan oli käytössä Meksikoon yleensä laittomasti päässeille siirtolaisille, jotka sovelluksen avulla saivat mahdollisuuden päästä maahanmuuttoviranomaisten haastatteluun ja oikeuden siirtyä Yhdysvaltoihin odottamaan lopullista päätöstä turvapaikan myöntämisestä.

Trumpin valtaannousun myötä CBP One -sovellus suljettiin välittömästi ja jo sovitut maahanmuuttohaastattelut peruttiin. Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle jäi tuhansia epätoivoisia siirtolaisia, joista monet olivat käyttäneet koko omaisuutensa matkaan.

Uusien tulijoiden lisäksi kärsimään voivat joutua myös ne, jotka ovat jo päässeet laillisesti maahan, mutta odottavat edelleen turvapaikkapäätöstä. Donald Trump katsoo parolen ja CBP Onin olleen laittomia ohjelmia, joten niiden kautta maahan tulleet ovat maassa laittomasti. The New York Timesin haltuunsa saaman asiakirjan mukaan Trumpin hallinto antaisi tulli- ja rajavartiolaitokselle erityisvaltuudet karkottaa myös niitä maahanmuuttajia, jotka ovat maassa parolen tai CBP One -sovelluksen turvin.

Kuubassa on koronapandemian jälkeen nähty ennen näkemätön maastamuuttoaalto, jossa maa on menettänyt suuren osan työikäisestä väestöstään. Bidenin hallinnon maahanmuutto-ohjelmat koskivat kuubalaisten lisäksi Venezuelan, Nicaraguan ja Haitin kansalaisia. Toisin kuin näistä maista tulevia, kuubalaisia koskee lisäksi erityinen laki, jonka mukaan he voivat hakea pysyvää oleskelulupaa oltuaan vuoden Yhdysvalloissa.

Teksti: Tomi Kuhanen