Missä on Bidenin empatia kuubalaisia kohtaan?
Joe Bidenin politiikka Kuubaa kohtaan on häpeäksi
Yhdysvalloille, kirjoittaa Miamissa asuva amerikankuubalainen tutkija ja
toimittaja Álvaro Fernández.
"Joka antaa vapauden ja oikeuden kaikille", ovat Yhdysvaltain lippuvalan viimeiset sanat.
Jos maan päällä oikeasti vallitsisi oikeus, Yhdysvallat olisi terrorismia tukevien maiden luettelon kärjessä. Kyseessä on luettelo "ulkoministerin määrittelemistä maista, jotka ovat toistuvasti tukeneet kansainvälistä terrorismia".
Osoituksena väitetystä "poikkeuksellisuudestaan" Yhdysvaltain hallitus pitää itseään kelvollisena ylläpitämään luetteloa ja lisäämään sinne minkä tahansa maan, jonka se katsoo tarpeelliseksi lisätä listalle - yleensä poliittiseen laskelmointiin perustuen.
Donald Trump lisäsi Kuuban luetteloon 12.1.2021 juuri ennen presidentin viran jättämistä. Yhtenä neljästä luettelossa olevasta maasta Kuubaan kohdistetaan monia poliittisia, taloudellisia ja matkustamiseen liittyviä rajoituksia. Saarella asuville kuubalaisille, jotka päivästä toiseen kamppailevat pandemian pahentaman horjuvan talouden kanssa, Yhdysvaltojen sekavan presidentin tekemä mielivaltainen päätös merkitsee uutta askelta kohti kuilun reunaa.
Epätoivoa Kuubassa
Viime viikolla sain puhelun ystävältä Kuubasta. Emme ole verisukulaisia, mutta hän on minulle enemmän kuin ystävä. Kuten tavallista, keskustelemme Kuuban tilanteesta: pulasta, pitkistä jonoista, pandemian aiheuttamasta pelosta. Kuuba vuonna 2021 ei ole kaunis kuva.
Ensimmäistä kertaa vuosiin aistin epätoivoa, joka yleensä ei ole ystävälleni tyypillistä. Hän on jo vanha, kuten vaimonsakin, ja hänellä on tytär, josta hän on huolissaan. Ja hän on huolissaan kaikkien heidän terveydestään viruksen runtelemassa maassa.
Kuuba etsii ulospääsyä tilanteesta itse kehittämiensä rokotteiden avulla, mutta pitkät ruokajonot antavat koronavirukselle hyvän mahdollisuuden levitä etenkin vanhusten, kaikkein haavoittuvimpien, keskuudessa.
Bidenin linja ei eroa Trumpin linjasta
Presidentti Joe Bidenin ensimmäiset sata päivää virassa ovat kuluneet. Yhdysvaltojen näkökulmasta pidän niitä menestyksenä. Rokotusten myötä Yhdysvallat on matkalla normaalimpaan yhteiskuntaan. Kannustinrahaa jaetaan sitä tarvitseville, ei rikkaille, kuten on tehty vuosikymmenien ajan. Ja vaikka asun maassa, jota uhkaa väkivaltainen jakautuminen kahteen tai jopa kolmeen osaan, ilmassa on myös toivoa, joka perustuu pieneen edistyksellisten poliitikkojen ryhmään, joka ajaa oikeudenmukaisempaa taloutta ja eri väestöryhmien tasapuolisempaa kohtelua.
Joe Biden lupasi kampanjansa aikana poistaa nykyiset matkoja ja rahalähetyksiä koskevat rajoitukset. Varapresidentti Kamala Harris meni vielä pidemmälle. Eräässä haastattelussa hän sanoi: "Meidän pitäisi lopettaa epäonnistunut kauppasaarto ja omaksua älykkäämpi lähestymistapa."
Tähän mennessä vaatimukset Kuuban-politiikan muuttamisesta ovat kaikuneet kuuroille korville. Huhtikuussa Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki totesi, että "Kuuban-politiikan muuttaminen tai lisätoimet eivät tällä hetkellä kuulu presidentin tärkeimpiin ulkopolitiikan painopisteisiin".
Barack Obaman kansallisen turvallisuuden neuvonantajana toiminut ja Kuuban suhteiden normalisoimisen arkkitehtinä pidetty Ben Rhodes tviittasi 23. huhtikuuta, että Bidenin linjassa Kuuban suhteen ei toistaiseksi ole mitään eroa Trumpin linjaan.
Biden lankesi vanhaan ansaan
Biden puolustaa empatiaa ja myötätuntoa. Näyttää siltä, että hän soveltaa niitä silloin, kun kyse on koirista tai tiukasti ottaen yhdysvaltalaisista ihmisistä. Mutta hän ei ole osoittanut sen enempää empatiaa kuin myötätuntoa saarella asuville 11 miljoonalle kuubalaiselle.
Jos presidentti Biden haluaisi osoittaa myötätuntoa ja empatiaa kuubalaisia kohtaan, hän voisi helposti (korostan: helposti) aloittaa prosessin Kuuban poistamiseksi terroristimaiden luettelosta ja hän voisi toteuttaa lupauksensa matkoista ja rahalähetyksistä. Mutta sen sijaan, kuten Psaki sanoi, Kuuba ei ole hänelle prioriteetti.
Mutta mikä tässä on kaikkein surullisinta? Bidenin Kuuban-politiikka on ehdottomasti poliittista. Se vastaa pienelle ryhmälle häntä neuvovia amerikankuubalaisia, jotka eivät äänestä häntä eivätkä seuraavaa demokraattisen puolueen ehdokasta. Biden, toisin kuin Obama ennen häntä, on palannut ajassa taaksepäin ja langennut vanhaan, väsyneeseen ansaan.
Hinnan maksavat ihmiset, kuten ystäväni Kuubassa, jonka 82-vuotiaana on seisottava tuntikausia jonottamassa ruokaa huolissaan viruksen tarttumisesta.
Se on Yhdysvalloille häpeäksi.
Teksti: Álvaro Fernández