Mikä on Henry Reeve -prikaati?
Kansainvälinen kampanja ehdottaa Nobelin rauhanpalkintoa kuubalaisille lääkäreille, jotka tänä vuonna ovat taistelleet koronapandemiaa vastan kymmenissä maissa.
Kansainvälinen Henry Reeve -prikaati on vakaviin katastrofeihin ja epidemioihin erikoistuneista kuubalaisista terveydenhuollon ammattilaisista koostuva ryhmä. Prikaatin humanitaarisen toiminnan tavoitteena on lisätä eri kansojen välistä yhteistyötä terveydenhuollon saralla.
Henry Reeve -prikaati sai alkunsa vuonna 2005, kun hurrikaani Katrina aiheutti vakavia tuhoja ja johti yli 1 300 ihmisen kuoleman Yhdysvaltojen New Orleansissa. Kuuba ehdotti Yhdysvalloille yli 1500 terveydenhuollon ammattilaisen ja katastrofiavun lähettämistä, minkä tarjouksen Yhdysvallan torjui. Fidel Castro nimesi prikaatin nuoren Henry Reeven mukaan. Tämä Brooklynissa syntynyt nuorimies osallistui seitsemän vuoden ajan Kuuban itsenäisyystaisteluihin 1860- ja 1870-luvuilla ja sai niissä surmansa vuonna 1876. Hänestä tuli sittemmin kansainvälisen solidaarisuuden symboli Kuubassa.
Henry Reeve -prikaateja on niiden perustamisesta vuonna 2005 lähtien työskennellyt 45 maassa eri mantereilla ja prikaateihin on osallistunut vuosien aikana yli 9 000 kuubalaista terveydenhuollon ammattilaista. Prikaatit ovat tehneet työtä sekä vakavien epidemioiden että luonnonkatastrofien, kuten maanjäristysten, tulvien ja hurrikaanien koettelemissa maissa.
Koronaviruksen vastaisessa taistelussa Kuuba on lähettänyt Henry Reeve -prikaateja tämän vuoden aikana 38 maahan. Näissä mukana on ollut yhteensä 3 700 lääkäriä ja terveydenhuollon ammattilaista. Euroopassa prikaatit ovat työskennelleet Italian Lombardiassa ja Piemontessa, Andorrassa ja Azerbaidžanissa. Aiemmin Henry Reeve -prikaatit ovat osallistuneet muun muassa ebolan vastaiseen taisteluun Afrikassa ja koleran vastaiseen taisteluun Haitilla.
Kuuban historia kansainvälisessä terveydenhuollon avun tarjoamisessa on kaikkineen pitkä. Yli 50 vuoden ajan maa on tarjonnut apuaan noin 150 maalle. Havannaan perustettiin vuonna 1999 Latinalaisen Amerikan lääketiedekoulu (Escuela Latinoamericana de Medicina, ELAM), joka on kouluttanut miltei 30 000 lääkäriä yhteensä 123 maahan.
Lisätietoa kampanjasta Nobelin palkinnon myöntämiseksi Henry Reeve -prikaatille: cubanobel.org
Käännös: Eeva Kokki