Kohtaaminen jonossa
Kuubalaisille Bermudan kolmio on jotakin muuta kuin maantieteellinen alue. Se on elävää todellisuutta, joka muodostuu kauppasaarrosta, maan talousjärjestelmän rakenteellisista ongelmista ja pandemiasta. Ja ne kaikki näkyvät jonoissa.
"Se, mitä ruokapöydässäni on, riippuu tästä jonosta. Jos en seiso täällä... Mitä syömme?" Näin sanoo Octavio, 82-vuotias eläkeläinen, joka odottaa kaupan sisäänkäynnille johtavassa jonossa. Hänellä on kasvomaski ja hän yrittää pitää turvavälit, mutta se on vaikeaa: "Jos en liiku nopeasti, joku hyppää eteeni".
Perheen ruokapöydän tarjoomukset riippuvat juuri tästä jonosta: "Ei säännöstelykortista, joka normaalina aikanakaan ei riittänyt yli kymmeneksi päiväksi", hän lisää.
Ruoka, talous ja kauppojen tarjonta - se on kolmion ensimmäinen sivu, joka saa Octavion lähtemään kadulle ja kohtaamaan koronaviruksen. Hän kuuluu ikäryhmään, joka on kaikkein alttein pandemialle. Mutta muuta ratkaisua ei ole. Hänen vaimonsa on saman ikäinen, hänen eronnut tyttärensä on päivät töissä valtionyhtiön palveluksessa.
Päivittäiset Covid-19-tilastot Kuubassa osoittavat, että pandemia on voimistunut etenkin Havannassa.
"Joko minä otan riskin tai vaimoni, tyttäreni ja minä näemme nälkää. Se on niin yksinkertaista", hän sanoo. Siksi hän seisoo jonossa päästäkseen ruokakauppaan, jossa tavaraa myydään Kuuban pesoilla.
Viikko sitten Octavio seisoi dollareilla ja muulla ulkomaanvaluutalla tuotteita myyvän La Epocan jonossa. Sukulainen oli lähettänyt hänelle rahaa Yhdysvalloista ja hän meni kello 6 aamulla seisomaan jonoon. "Sanottiin että siellä oli naudanlihaa, juustoa, öljyä ja muita asioita."
Kello 14 iltapäivällä hän luovutti. Jonottamiselle ei näkynyt loppua. "Siellä oli ihmisiä, jotka väittivät tulleensa jonoon jo aamuyöllä kello viideksi. Mutta miten se on mahdollista, jos kaduilla liikkuminen on kielletty iltayhdeksästä aamuviiteen?"
Hyvä kysymys. Internetissä näkee meemejä, joissa ihmiset piiloutuvat öisen ulkonaliikkumiskiellon aikana puiden taakse. Kuuban underground-todellisuus toimii luovasti ja harmaan talouden sektorille on syntynyt uusia bisnesmahdollisuuksia. Ihmiset maksavat yöpymisestä valuuttakauppojen läheisyydessä: yöstä portaikossa veloitetaan 15 pesoa ja kattoterassilla 30 pesoa.
Mainitsen tämän Octaviolle, joka kohauttaa olkiaan. Mikään ei yllätä häntä. Hänellä on toinen huolenaihe, joka liittyy koronapandemiaan. Hän on 82-vuotias ja hänen ainoa sairautensa on hallinnassa oleva korkea verenpaine. Hän kertoo, ettei hän ole päässyt mukaan toukokuussa alkaviin ensimmäisiin rokotuksiin "juuri ikänsä vuoksi".
Octavion on jatkettava riskien ottamista näkymätöntä vihollista vastaan. Nälkä on toinen vaihtoehto. Ainakin näyttää siltä, että tänään hänellä on tuuria: on hänen vuoronsa mennä sisään kauppaan.
"Onnea. Pidä huolta itsestäsi", sanon hänelle.
Teksti: Carlos Pereyra